yandexmetrica

Sosyal Medya yönetiminde sık yapılan hatalar

Sosyal Medya yönetiminde sık yapılan hatalar

Evinizin karşısındaki butik giyim mağazasından dünyanın en büyük giyim markası zincirine, mahalle arasındaki çay bahçesinden günde 2.3 milyon bardak kahve satan büyük markalara kadar tüm işletmeler, Facebook ve Instagram başta olmak üzere sosyal medyada muhakkak ki yer alıyorlar. Yalnızca ülkemizde 54 Milyon kullanıcının aktif olarak sosyal medya kullandığı düşünüldüğünde firmaların bu kullanım rakamına kayıtsız kalması imkânsız gibi bir şeydir. Pazarlama faaliyetleri artık ürün geliştirme aşamasından satış sonrası desteklere kadar sosyal medya aracılığı ile yürütülüyor. Bu yazımızda Ajans and Ajans olarak tespit ettiğimiz, işletmelerin sosyal medya hesaplarını yönetirken yaptıkları 5 hata üzerinde duracağız.

Belirlenmeyen yada yanlış hedeflenen “hedef kitle”

Sosyal medyada reklam çalışmaları yürütülürken oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken hedef kitleler doğru belirlenmediği durumlarda markaların reklam bütçelerini oldukça yanlış kullanmalarına sebep oluyor. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler bu konuda kısıtlı bütçelerini yanlış hedefe doğrultarak doğru hedefi vurma şanslarını tamamen yok ediyorlar. Örnek olarak İzmir’de 18-30 yaş arası kadınlara hizmet veren bir butiğinizin olduğunu düşünürsek reklam hedef kitlenizi doğru belirlememeniz durumunda Van’da yaşayan 40 yaşında bir erkek reklamlarınızı görecek. Türkiye genelinde milyonlarca kullanıcı olduğunu düşündüğümüzde çok kısa bir sürede bütçenizin tamamı yanlış gösterimlerle tükenmiş olacak.

Kendinizi ve Rakibinizi Analiz Etmemek

Kitlenize ve markanıza değer kattığınızı gösteren bir sosyal medya yöneticisi olarak başarılı olmanın bir diğer anahtarı, hem kendinizin hem de rakibinizin sosyal medya hesaplarını iyi analiz etmektir. Bu konuda hizmet veren çeşitli analiz araçları size yardımcı olacaktır.

Bunu da okumak isteyebilirsin:  .XYZ Alan Adının Yeni .COM Olacağına Neden İnanıyoruz?

En Az 5 Paylaşım Yapılmalı

Özellikle haber sitesi değilseniz, günlük 5 paylaşım yapmak ve bunu “Bir Marka Bütün Sosyal Medya Platformlarında Var Olmalıdır” yanlışıyla birleştirdiğinizde içerik kaliteniz önemli ölçüde düşecek, etkileşimler azalacaktır.

Önemli olan sayı değil, üretilen içeriğin kalitesi ve özgünlüğüdür. Uzun vadeli içerik paylaşımı için çok fazla paylaşım üretmek yerine sürdürülebilir, kaliteli ve ilgi çekici içerik üretmeye vaktinizi ayırmanız yine doğru bir yaklaşım türüdür.

Paylaşım Sıklığını Organize Etmemek

Sosyal medya paylaşımlarını, stratejik bir plan oluşturarak organize etmeliyiz. Çok sık veya az sıklıkta yapılan her iki paylaşım takvimi de takipçi kaybettirir. Özel günlere ait paylaşımların da asla unutulmaması gerektiğini ekleyelim.

İçerik Takvimi Oluşturmamak

Sosyal medya sürekli olarak yer alabilmek için ve kullanıcılara farklı içerikler sunabilmeniz için bir içerik takvimi oluşturmalısınız. Bir içerik takvimi oluşturduğunuz taktirde sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşacağınız içerikleri önceden planlayabilir ve bu sayede görselleriniz veya metinleriniz üzerine daha fazla çalışabilirsiniz. Peki bu neyi başarmanızı sağlar? Tabii ki daha kaliteli içeriklerle kullanıcıların karşısına çıkmanızı sağlar.

İletişim Dilinin Bulunmaması

Sosyal medya mecraları üzerinden kullanıcılarla iletişime geçerken size ait bir dilinizin olması gerekiyor. Hedef kitlenizi düşünerek, kendinize ait bir dil oluşturmalısınız. Kullanacağınız dil hedef kitlenize göre değişiklik gösterebilir. O yüzden bunlar bunu yaparak başarılı oldu, biz de bunlar gibi davranalım bizde de tutar kafasından daha çok hedef kitlenizi tanıyarak bu dili oluşturmalısınız. Bu sizi takip kişilerin hoşuna gidecektir. O yüzden iletişim dili oluşturmanız sizin için önemli olacaktır.

Sahte Takipçi Kazanmaya Çalışmak

Son zamanlarda gittikçe artan, sosyal medya hesaplarına sahte takipçi kazandırma işlemleri, hesaplarınızın kapanmasına dolayısıyla gerçek takipçilerinizi ve paylaşımlarınızı kaybetmenize yol açar. Özellikle Instagram, Twitter gibi sosyal medya paylaşım sitelerinin bu tür uygulamalara toleransı gittikçe azalıyor.

Takipçilerle İletişim Kurmamak

Takipçileriniz ya da sponsorlu paylaşımlarınızı görerek etkileşime geçen, yorum yapan ya da mesaj atan kullanıcılar mutlaka bir cevap bekliyorlar. Olumlu, olumsuz fark etmeksizin onları cevapsız bırakmak onları önemsemediğinizi hissettirecektir. Bir marka sizi önemsemiyorsa siz neden onu önemseyesiniz ki?

Bunu da okumak isteyebilirsin:  Google, Mayıs 2020 Çekirdek Algoritma Güncellemesinin Bugün Yayına Alındığını Doğruladı

Olumsuz Geri Bildirimlerden Kaçmak

Sosyal medya hesaplarını yönettiğiniz markayla ilgili bir şikayet geldiği zaman, asla silmeyin ya da yazan kişiyi sayfadan uzaklaştırmayın. Bu, durumu daha da kötüleştirir. Bunun yerine marka ya da kişi adına özür dileyin ve sorunun düzeltilmesini sağlayacağınızı söyleyin. Böylece daha az hasarla krizleri atlatabilirsiniz.

Özgün içerik ve Görsel Yaratmamak

Her alanda olduğu gibi sosyal medya yönetiminde de rakiplerinizden bir adım önde olmak için bir fark yaratmak gerekir. Bu farkı da tabii ki en önemli verileriniz olan yazı ve görsellerle oluşturacaksınız. Önemli günlerde her yerde karşımıza çıkan aynı görsellerle oluşturulmuş paylaşımlar, çalıntı veya “fazla” esinlenilmiş içerikler size takipçi kaybettirir. Bu yüzden, biraz daha fazla emek vererek farklı konular ve görsellerle oluşturacağınız paylaşımlar, hem sizi hem de markanızı fersah fersah öteye taşıyacaktır.

Metinle ilişkilendirilemeyen görseller

Paylaşılan tasarımlar veya fotoğraflar kadar açıklayıcı metinler de önemli. Kampanyalarınızı, ürünlerinizi, firmanızı anlatan görsellerle birlikte metnin uyumlu olması paylaşımınızın etkileşimini olumlu yönde etkileyecektir.

Kurumsallığı abartmak

Sosyal medya belki de tüketicilere en yakın olduğunuz, en çok dokunduğunuz yer. Markanızın samimiyetini onlara yapacağınız paylaşımlarla hissettirebilirsiniz.  Bu nedenle Sosyal medyada markanızın resmi ve kurumsal havasından biraz uzak durmanızda fayda var.

İmla Kurallarına Dikkat Etmemek

Sosyal medya hesaplarında paylaşım yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli husus, imla kurallarını doğru kullanmak ve kurulan cümlelerin anlamlı olmasına dikkat etmektir. Markanızın itibarı ile kullanılan dile göstereceğiniz özen doğru orantılı olacaktır.

Son Gelişmeleri Takip Etmemek ve Doğru ‘Hashtag’ Kullanmamak

Sosyal medya sürekli gelişen bir mecradır ve ‘trendleri’ sürekli değişir. Siz de bu gelişime ve değişime ayak uydurabilmelisiniz. Hem rakiplerinizi sollamak hem de adınızdan söz ettirebilmek adına, en son yenilikleri içeren paylaşımlar yapmalısınız. Instagram ve Twitter gibi ‘hashtag’ kullanımının dönüşüm getirdiği paylaşım sitelerinde doğru ve popüler etiketleri kullanmalısınız.

Lüzumsuz hashtag kullanımı

Paylaşımlar için Hashtag’ler tabii ki önemli. Fakat konuyla ilgisi olmayan, paylaşılan görselle alakasız hashtag kullanımı kalabalık gözükecek ve paylaşımlarınızı hedef kitleniz dışında kullanıcılara gösterecektir. Fazla hashtag gönderi etkileşimini arttırsa da ölçüm aşamasında sizi yanıltacaktır.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Siz de web sitesi sahibi olmak istiyorsanız bize ulaşın ve indirimli fiyatlardan yararlanın.